Vopsirea placilor OSB - Sfaturi utile

Daca simti ca proiectul tau OSB are nevoie de o imbunatatire din punct de vedere estetic, solutia este data de vopsirea acestui material derivat din lemn, dar nu inainte de a afla cateva informatii ajutatoare. OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adica placa din aschii orientate.
Altfel spus, OSB este un panou prefabricat din lemn, alcatuit din aschii in proportie de 95%. Restul de 5% este rasina sintetica folosita pentru incleiere si are rezistenta ridicata la umezeala. Costul redus, caracterul rezistent, rigid, precum si greutatea usoara sau montajul facil, fac din acest material unul des intalnit in proiectele de constructii, fie pentru pereti, podele sau acoperisuri.
Cu toate acestea, multi sunt cei care nu agreeaza aspectul suprafetelor din OSB, dat fiind vizibilitatea aschiilor lungi si subtiri de lemn. Astfel, apare nevoia fireasca de a vopsi OSB-ul pentru ca proiectul realizat sa arate satisfacator. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, afla cateva sfaturi utile inainte de a vopsi placile OSB.
Aplicarea grundului
Daca nu este prima data cand realizezi un proiect de vopsire, atunci stii ca un rol important il are grundul, care ofera o buna aderenta stratului de vopsea.
Expunerea prelungita la umiditate a placii de OSB inseamna reactii negative ale materialului, aschiile se pot desprinde, afectand proiectul de vopsire. Daca in alte situatii grundul poate fi optional, pentru vopsirea OSB-ului acesta este absolut obligatoriu.
Recomandare: Inainte de a aplica grundul slefuieste placa pentru un efect vizual mai bun - iregularitatile de pe suprafata placii dispar, iar riscul desprinderii aschiilor este cu mult diminuat.
De stiut:
- grundul se aplica pe suprafata uscata, curata, fara praf, grasimi
- aplica un grund compatibil cu OSB-ul si anume:
- grund pentru lemn - protejeaza impotriva putrezirii si a daunatorilor;
- grund pe baza de ulei - are o buna penetrare, este transparent si protejeaza suprafetele din lemn impotriva umiditatii si a variatiilor de temperatura; in cazul acestei algeri se va folosi obligatoriu vopsea pe baza de ulei;
- grund universal, care adera pe orice suport, inclusiv pe suprafete critice precum placi ceramice, OSB, metal, PVC;
- aplica doua straturi de grund si se va lasa sa se usuce inainte de vopsire;
Vopsirea OSB-ului
Pentru vopsirea OSB-ului se recomanda vopseaua pe baza de uleiuri minerale sau sintetice. Acest lucru devine obligatoriu daca materialul este folosit in exterior, unde trebuie sa reziste conditiilor de vreme.
De stiut:
- daca OSB-ul se afla in mediul exterior, atunci alege o vopsea pe baza de ulei; are o consistenta mai groasa, grad inalt de acoperire si prezinta rezistenta la intemperii si la actiunea radiatiilor UV; grundul aplicat in prealabil va fi unul pe baza de ulei; tine cont ca vopseaua pe baza de ulei are un timp lung de uscare;
- tot pentru OSB-ul aflat in exterior poti folosi o lazura; in acest fel vei oferi o colorare semi-transparenta; asadar se presupune ca aspectul rustic dat de textura aschiilor lungi si subtiri de lemn de la suprafata este exact ceea ce iti doresti; lazura este special dedicata colorarii lemnului la exterior, deci castigi protectie impotriva factorilor de mediu (umiditate, temperatura, radiatii UV);
- in cazul in care OSB-ul se afla in mediul interior, alege un bait colorat pentru lemn;
- trebuie sa stii ca in ciuda straturilor de vopsea aplicata, textura aschiilor ramane vizibila;
Constructiile din OSB sunt sunt tot mai mult in atentie, folosirea placilor din aschii orientate devenind si materialul a numeroase proiecte DIY. Daca si tu ai fost atras de solutia avantajoasa oferita de OSB, tine cont de sfaturile pentru aplicarea vopselei, astfel incat sa oferi aspectul final mult dorit.